Socialt program

Familjeterapikongressen erbjuder dig möjlighet att se en del av den vackra ö som du befinner dig på innan själva kongressen börjar. Du kan välja på två alternativ:

Fårö

Onsdag 17/8 9:30–c:a 15:30. Kostnad 300 kr per person inklusive lunch.

Fårö är en ö nordväst om Gotland 56 km från Visby. Den är Sveriges åttonde största ö. Idag bor det c:a 600 fastboende på ön och turismen är öns stora näringsgren. Fårö är trolskt! Här finns milslånga sandstränder, säregen natur och magiska raukfält. Flera områden på ön är naturreservat.

Vi börjar vår resa vid kongresshallen. Bussen åker raka vägen upp till Fårö – en resa som tar c:a 1 timme. Under resan kommer du se en hel del av Gotland genom fönstret då du passerar små byar, fält, fårhagar och bländande sköna dikesrenar. Efter en färjetur på 8 minuter kör vi iland på Fårö. Här är det kargt och vackert. Bussen svänger av på en liten väg alldeles vid Fårö kyrka där Ingmar Bergman ligger begravd. Sakta tar den dig ut till Digershuvud – detta blir vårt första stopp. Digershuvud är ett 3 km långt raukbälte. Här får du möjlighet att klättra, sitta, njuta. Vidare går färden ut till Langhammars – den karakteristiska platsen med sina tre högresta raukar som så ofta avbildas. Här blir vårt nästa stopp. Tid ges till att strosa och andas in havets dofter. Efter detta är det tid för lunch och denna intas på Gåsmora gård – en medeltida patrongård i kalksten. Havet ligger nära och här kan den som vill köpa Gotländska specialiteter i butiken. Efter detta går färden tillbaka till Visby där du släpps av vid kongresshallen i tid till den stora invigningen.

Visby – en vandring genom historien

Onsdag 17/8 13:00–15:00. Kostnad 110 kr per person.

Om du är intresserad av kultur, historia och spåren från det förflutna är Gotland och framför allt Visby den rätta platsen. Det är inte utan orsak Gotland är välkänt för sin rika historia och genuina, särpräglade kultur.

Visby Innerstad har varit en del av UNESCO:s världsarv sedan 1995. Till nästan varje gammalt hus, ruin eller plats hör en levande berättelse eller fantasieggande sägen. Våra guider leder dig till de mest intressanta platserna och den rätta blandningen av spännande upplevelser och givande avkoppling.

Vår vandring börjar i Almedalen och slutar på Donners plats, c:a 5 minuter från kongresshallen.

Medeltida gille i S:t Nicolais kyrkoruin

Onsdag 17/8 aug kl 19:00 Medeltida gille i S:t Nicolais kyrkoruin, 300 kr per person.

När mörkret sakta sluter sig om Visby bjuder vi in till fest i en av Visbys många kyrkoruiner. S:t Nicolai är en av de bäst bevarade. Här möts du av höga valv och brinnande eldar. Du serveras en lätt medeltidsbuffé och till detta ett glas öl eller vin. Vill du ha mer att dricka under kvällen är baren öppen under hela vår festkväll. Kom och festa i en garanterat annorlunda miljö där rötterna gör sig påminda högst påtagligt.

Visby – sägnernas stad

Torsdag 18/8 21:00–22:30. Kostnad 110:- per person.

I Visby bär varje byggnad och varje sten vittnesbörd om stadens mer än 1000-åriga historia. Otaliga är de sägner och historier som släktled efter släktled berättats i borgarhemmen vid talgljusens sken. Alltid spännande och fantasieggande, ibland komiska, ofta drastiska och dråpliga.

Följ en av vår tids vandrande sägenberättare genom Visbys trånga gator och gränder. Vänta i domkyrkans nattliga skugga på det ensamma tunga slaget från klockan, som förkunnar att det är dags att följa berättarens bleka lykta. Han som för vidare de berättelser som genom århundraden traderats från generation till generation av stadens invånare.

Känn det kalla suset från historiens vingslag. Vad är sanning och vad är sägen...?

Festmiddag med underhållning

Fredag 19/8 kl 19:30 Festmiddag med underhållning på Wisby Strand, 550 kr per person.

Qigong i Almedalsparken, kl 7:30 varje morgon

Qigong är en urgammal helande metod som härstammar från det gamla Kina. Den består av en serie enkla rörelser som kombineras med andning och mental koncentration. Ordet qigong är bildat av två kinesiska tecken: qi och gong. Tecknet qi betecknar livsenergi, i det här sammanhanget kraft, medan gong står för övning, skicklighet eller extraordinär prestation. Qigong är en viktig del av den traditionella kinesiska medicinen. Den anses förebygga sjukdomar och hjälpa människan att återfå sin förlorade hälsa. Den har många ansikten. Förutom som medicinsk behandling finns qigong som påminner om meditation och qigong som är lik kampsporter.

Övningarna leds av Ola Eriksson och Lennart Holmgren.

                              

 

 

 

Copyright © 2011-07-27 Svenska föreningen för familjeterapi  |  www.sfft.se  |  mbjweb